I-recepty
Nejlepší láky na okurky
1. Nálev Nova
(výrobce dodává balení o váze 100 gramů i 200 gramů. Návod je na 100 gramů, v případě použití balíčku 200 gramů zdvojnásobíme i ostatní ingredience)
Do tři čtrvtě litru vody nasypeme stogramový balíček NOVA, přidáme pět deka cukru, přilijeme 0,35 litru osmiprocentního octa a...
Merunkový kompot s peckou
Suroviny: 3 kg meruněk, 400-600 g krystalového cukru, 1 litr vody. Záleží na sladkosti a vyzrálosti ovoce
Postup: Na dno umytých sklenic naskládejte 4-6 jader z meruněk. Dají tak kompotu lepší chuť. Plody rozpůlíte, vypeckujete a narovnejte řezanou stranou směrem dolů. Zalijete teplým cukerným...
Merunková marmeláda
Příprava domácí zavařeniny se nám vyplatí tehdy, pokud máme vlastní zahrádku nebo zdroj levného ovoce.
Na meruňkovou zavařeninu jsou nejlepší hodně zralé meruňky, zvlášťě v kombinaci s přípravkem GELFIX 3+1, který vyžaduje přidat málo cukru. Meruňky samozřejmě omyjeme, odpeckujeme a pokrájíme na...
Zavařování okurek krok za krokem
KLASIKA KROK ZA KROKEM
Suroviny na lák:
3,5 l vody
1 l octa
½ kg cukru
10 dkg soli
4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 4 hřebíčky
mrkev a cibule na kolečka
několik snítek kopru
podle chuti česnek, estragon nebo chilli paprička
půl lžičky hořčičného semínka
Postup:
1. Okurky roztřídíme...
Zavařování okurek
Okurky
* Nejvhodnější k nakládání jsou odrůdy s hrubou řídkou bradavičnatostí, které si po sterilaci zachovají tvar a jsou křupavější (např. odrůda Dalila F1)
* Okurky musejí být čerstvé, pevné, nezměklé, svěží barvy, bez příznaků žloutnutí, bez mechanického poškození a bez příznaků napadení...
ZAVAŘOVÁNÍ-SPECIÁL
Marmeláda nebo džem?
Je lahodnější namazat si na křupavé pečivo marmeládu nebo džem. Jaký je mezi nimi rozdíl? Která zavařenina je lahodnější?
Marmeláda se vyrábí z důkladně nakrájeného nebo rozmixovaného ovoce. Může se skládat z jednoho až čtyř druhů ovoce.
Džem obsahuje kromě rozmělněného ovoce...
Zavařování
Sterilované okurky
Ingredience:
Na 1 sklenici 720 ml
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
5 cukerínů (sacharinů či jiného umělého sladidla)
kousek bobkového listu
1/2 mocca lžičky hořčičného semínka (nemusí být)
2 mocca lžičky soli
1 dl octa (8% kvasný)
kousek kopru, mrkve, cibule a křenu
Příprava:
Do čisté...
Nálev na okurky-zeleninu
Ingredience:
3 litry vody
60 dkg cukru
1 kávová lžička soli
60 kuliček pepře
60 kuliček hořčičného semínka
10 kuliček nového koření
8 hřebíčků
4 bobkové listy
1 litr octa
Příprava:
Vodu převaříme spolu s kořením, cukrem a solí, v bodě varu přilijeme ocet a znovu uvedeme do bodu varu a stáhneme z...
Cuketové lečo
Ingredience:
1 kg cukety
4 ks rajčat
2 šálky čerstvých fazolových lusků
2 ks paprik
4 ks cibule
4 lžíce oleje
1 palička česneku
sůl
bazalka
petrželka
cukr
rajčatový protlak
ocet
Příprava:
Na oleji zesklovatíme na kroužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme cuketu nakrájenou na...
Dobrota na topinky
Ingredience:
2 kg paprik,
2 kg rajčat,
7 středně velkých cibulí,
9 feferonek,
1 hlavička česneku,
1 sáček Deka,
pepř,
2 konzervy hovězího masa,
1 konzerva vepřového masa.
Příprava:
Směs očištěných paprik, rajčat, cibulí, česneku spolu s feferonkami umeleme a 2 hodiny vaříme. Poté přidáme sáček...
Kozí beranní rohy
feferonky - kozí rohy | 4 l vody | 1 l 8 % octa | 300 g cukr krystal | 150 g soli | 50 tabletek sacharinu | olej | zrnka černého pepře | nové koření, bobkový list | hořčičná semínka
Příprava:
Vodu + ocet + cukr + sůl svaříme, přidáme sacharin - pozor, zašumí to!
Rohy naskládáme do...
Čalamáda
1 hlávkové zelí | 1 kg paprik (masitějších) | 1/2 kg cibule | 1/2 kg mrkve | 40 dkg cukru | 1/2 l oleje | 1 sáček deka
Příprava:
Všechny suroviny nakrájíme, přidáme se cukr, pak ocet, olej.
Vše promícháme a poté vsypeme sáček deka a znova promícháme.
Směs rychle naplníme do sklenic, které...
Švestková povidla
Ingredience:
na 6 sklenic po 200 ml
1 kg švestek,
500 g želírovacího cukru Speciál (2 : 1),
šťáva z 1 citronu,
4 lžíce slivovice
Příprava:
Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Rozmixujeme je, přimícháme želírovací cukr a přikryté je ponecháme v klidu 3 - 4 hodiny. Přivedeme k varu a...
Merunkový kompot
Ingredience:
4 kg meruněk,
1/2 kg želírovacího cukru.
Příprava:
Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a stopek a rozpůlíme. Po vrstvách naskládáme do porcelánové mísy a každou vrstvu posypeme želírovacím cukrem, necháme 4-6 hodin odležet. Pak i se šťávou naplníme do sklenic, uzavřeme a 25 minut...
Borůvková povidla
Ingredience:
1kg borůvek
500g krystalového cukru
Příprava:
Pěkné, přebrané, lehce oprané borůvky rozvaříme a necháme do druhého dne.
Poté je svaříme do husta, přidáme cukr a znovu svaříme až zhoustnou. Horká povidla nalijeme do horkých sklenic s patentním uzávěrem a vystydlá uzavřeme....
Cuketová čalamáda
Ingredience:
1,5 kg očištěné cukety
0,5 kg cibule
2 červené papriky
10 stroužků česneku
olej
1 CL chilli
1 CL mletého zázvoru
1 CL pepře
8 dkg vegety
0,5 dcl sojové omáčky
0,5 dcl worcestrové omáčky
1 velký rajský protlak
1 sklenice malého kečupu dle chuti
Příprava:
Cuketu oloupeme,zbavíme...