I-recepty
Zelná polévka s haluškami
1 konzerva bílých fazolí (Heinz)
300 g kysaného zelí
6 zrnek pepře
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
1 vrchovatá lžička mleté papriky
1 velký brambor
2 stroužky česneku
hrubá mouka
1 lžíce sádla
50 g anglické slaniny
Do dvou litrů vařící osolené vody vsypeme obsah konzervy, přidáme pepř a...
Polévky
Hrachová polévka
2 l vody
200 g hrachu
1 cibule
2 stroužky česneku
majoránka
mletý pepř
sůl
zelená petrželka
30 g másla
30 g hladké mouky
1 houska (2 krajíčky chleba)
1 lžíce sádla
Hrách propláchneme a necháme ho ve studené (neosolené) vodě přes noc, aby nabobtnal. Druhý den přidáme vodu a vaříme hrách...
Krkonošská bramboračka
Suroviny
300 g čerstvých hub
300 g brambor
1 větší mrkev
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 petržel
100 g celeru
100 g kapusty
sůl
mletý pepř
4 zrnka celého pepře
1 lžička majoránky
1 lžička kmínu
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
petrželová nebo celerová nať...
Kuřecí polévka s rýží
1 kuře
2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce sójové omáčky
1 kostku kuřecího bujonu
1 lžíci celého pepře
1 bobkový list
100 g dlouhozrnné rýže
150 g pórku
3 rajčata
4 mrkve
200 g květáku
100 g hrášku
mletý bílý pepř, sůl
Postup:
Kuře omyjte, naporcujte, vložte do většího hrnce a zalijte 4 l vody....
Polévka s kuřecích drobů
250 g kuřecích drůbků
400 g kyselých jablek
100 ml mléka
4 lžičky hrubé mouky
2 lžičky krystalového cukru
2 lžičky strouhané citronové kůry
šťáva z poloviny citronu
pepř, vegeta
Postup:
Kuřecí drůbky důkladně omyjte a dejte vařit do 1,5 l vody ochucené vegetou. Jablka oloupejte, rozpulte, zbavte...
Polévka s játrovými knedlíčky
Bujonová kostka nebo 2 kuřecí křídla
1 mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
1/2 pórku
2 stroužky česneku
sůl
vegeta
Játrové noky:
100 g vepřových jater
1 rohlík
trochu mléka
1 malá cibulka
2 stroužky česneku
1 vejce
strouhanka
sůl
(pepř)
Postup
Rozpočet je na 10...
Ostravská zelnačka
1 l šťávy z kysaného zelí
600 g kysaného zelí
100 g kořenové zeleniny
350 g zakysané smetany
400 g uzené klobásy
4 plátky vepřové kotlety bez kosti
15 g sušených hub
4 stroužky česneku
3 lžíce hladké mouky
mletou papriku
mletý pepř
majoránku
olej
sůl
Postup:
1. Vepřové maso, klobásu a předem...
Franfurtská polévka
cibule
masox
sůl
pepř
magi
2 nožičky slabých párků
sladká paprika, granulovaná jíška světlá
100ml mléka
Postup
Osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, zasypeme sladkou paprikou a zalijeme horkou vodou, přidáme masox, magi, sůl, pepř a vaříme.
Po chvilce zahustíme granulovanou...
Chalupářská polévka
1 sáček chalupářské polévky Magi
1 větší pórek
200 g čerstvých hub
50 g másla
1 vejce
sůl
zelená petrželka
Postup
Nepostupujeme podle návodu na vaření polévky v sáčku!
Pórek si nakrájíme na kolečka. Houby dobře očistíme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi si rozpustíme...
Čočková polévka
150 až 250 g čočky
sůl
pepř
majoránka
cibule
1 pórek
2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
100 g uzeniny
zelená nať na posypání
Postup
Pokud to stihneme, dáme čočku předem namočit, protože se tím zkrátí se tím doba varu. Čočku propláchneme a zalijeme studenou vodu a necháme...
Boršč
600 g červené řepy
150 g mrkve
50 g petržele
120 g cibule
600 g hlávkového zelí
90 g rajčatového protlaku
100 g másla
30 ml octa
30 g cukru
40 g světlé jíšky
6 zrnek pepře
bobkový list
sůl
vývar
300 g hovězího masa
zakysanou smetanu
zelenou petržel (kopr)
Postup
Jde poměrně...