I-recepty
Vepřová kýta po selsku
Suroviny:
1/2 kg vepřové kýty
3 stroužky česneku
3 špetky soli
1 cibule
100 g sádla nebo oleje
7 dcl vody
20 g hladké mouky
Postup:
Kýtu opláchneme a rozdělíme na menší kousky,...
Chalupnická vepřová
400 g vepřového ramínka
100 g uzeného masa
1 cibule
200 g bílých fazolí
100 g žampionů nebo hrst sušených hub
směs koření "divočina"
ocet
hladká mouka
200 ml zakysané smetany
Použijeme-li nesterilované fazole, necháme je asi 6-8 hodin bobtnat ve vodě. Poté je uvaříme do měkka (pozor, solíme...
Vepřové maso
Plněný řízek
4 větší vepřové řízky
200 g kuřecích jater
100 g anglické slaniny
1 malá cibule
mletý pepř
chilli koření
sůl
olej
Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kuřecí játra opláchneme a nakrájíme na menší kousky (dobře se krájí, když jsou ještě trochu zmrzlá)....
Bůčková roláda s nádivkou
1,20 kg libového bůčku od pupku
300 g mletého masa
1 vejce
200 g godhajského salámu
3 kyselé okurky
cibule
pepř
majoránka
trochu mléka
strouhanka
sůl
kmín
Nejdříve si připravíme sekanou. Do mletého masa nastrouháme na hrubém struhadle cibuli, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku, trochu mléka a...
Vepřová krkovička na pivu
400 g vykostěné krkovičky
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce sádla
směs bylinek (dobromysl, zázvor)
sůl
světlé pivo
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Vložíme je do misky, osolíme a přidáme nasekané bylinky, drcený česnek a zalijeme malým množstvím piva (zbytek hbitě dopijeme)....
Vepřové maso s paprikou
Suroviny
300 g vepřového masa z kýty
1 vrchovatá lžička Solamylu
1 lžička mletého zázvoru
špetka pepře
3 lžíce sojové omáčky
4 papriky různých barev
2 feferonky
4 lžíce oleje
Postup
Maso pokrájíme na kostičky o hraně 1 až 1,5 cm, posypeme ho Solamylem, mletým zázvorem a pokapeme...
Špalíčky z bůčku
Suroviny
500 g vepřového bůčku
500 g kysaného zelí
4 jalovčinky
drcený kmín
olej
sůl
zelená petrželka
Postup
Maso nakrájíme na špalíčky, osolíme a posypeme (dost) drceným kmínem. Pánev vytřeme olejem, rozpálíme a špalíky masa na ní opečeme.
Na dno pekáčku rozprostřeme zelí (šťávu zcedíme a dáme...