Pokrmy ze zeleniny
Zelné Placky
2 vejce
200 g polohrubé mouky
400 g kysaného zelí
2 cibule
150 g slaniny
olej
sůl, pepř
Postup:
1. Kysané zelí propláchněte ve studené vodě a spolu se slaninou a s cibulí nakrájejte nadrobno.
2. Vejce smíchejte se zelím, přidejte mouku, cibuli a kousky slaniny, osolte a opepřete.
3. Z těsta...
Špenátový nákyp
400 g (1 balení) špenátového protlaku
1 menší cibule
3 stroužky česneku
200 g anglické slaniny
100 g sýra (cihly)
sůl
pepř
muškátový květ
2 vejce
strouhanka
1 lžíce oleje
necelá polovina hrníčku mléka
Postup
Na olej dáme pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájenou slaninu a necháme...
Plněné papriky
10 paprik
500 g mletého masa
100 g měkkého salámu
100 g rýže
200 ml vody
1 vajíčko
1 cibule
3 menší rajčata
4 stroužky česneku
strouhanka
sůl
mletý pepř
majoránka
Postup
Rýži dáme uvařit do měkka. Jednu cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na pánvi do zlatova. Do mletého masa přidáme –...
Zapečená rajčata
4 tvrdá rajská jablíčka
100-150 g sýra výraznější chuti (parmazán, Niva, Madeland)
3 lžíce strouhané housky
1 vejce
sůl
muškátový oříšek
1 lžička oleje
Postup
Vybereme si tvrdá rajská jablíčka a nahoře u místa, kde byla stopka, je seřízneme. Kávovou lžičkou odstraníme vnitřek a...
Smažený květák
1 velký květák
sůl
strouhanka
3 vajíčka
200 ml mléka
5 lžic hladké mouky
olej na fritování či smažení
Postup
Květák na smažení vybíráme kvalitní, s pevnými a bílými růžičkami. Rozdělíme jej na několik částí a částečně uvaříme v osolené vodě. Doba vaření květáku záleží...
Zapečená brokolice s bramborem
Ingredience:
1 kg brambor,
300 g brokolice,
30 g másla,
pepř,
sůl,
250 ml smetany,
150 g šunky,
50 g strouhaného sýra
Příprava:
Brambory povaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Do máslem vymazané zapékací misky naklademe bramborové plátky, osolíme, zalijeme polovinou smetany...
Zeleninové lečo
Ingredience:
cca 1/2 kg zelenej papriky
cca 1/2 kg paradajky
1-2 cibule
sladka smotana
sol, cukor, cierne korenie, mleta sladka paprika, olej
Příprava:
Na oleji zosklovatime posolenu cibulku. Primiesame na pasiky nakrajanu a semiacok a jadernika zbavenu papriku trosku podusime {cca 5min}. Pridame...
Dušená kapusta
Ingredience:
1 kapusta a stejně tolik brambor, 1-2 cibule, sádlo, slanina, česnek, pepř, sůl, masox
Příprava:
Kapustu rozčtvrtíme a ve slané vodě krátce povaříme. Nakrájíme na nudličky slaninu a dáme na sádlo mírně uškvařit, nakrájenou cibuli osmahneme do sklovata a přidáme nadrobno nakrájenou...
Cuketová buchta
Ingredience:
1 kg cukety
párek, slanina, salám dle chuti
1 velká cibule
5 vajec
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek nastrouhaného sýra - Eidam
sůl. kukuřice
Příprava:
Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, osolíme (dost) a necháme chvíli odležet, aby pustila vodu....
Celerové řízky
Ingredience:
1 celer,
2 vejce,
4 plátky eidamu,
4 silnější plátky šunky,
sůl,
hladká mouka,
strouhanka,
pepř,
olej na smažení
Příprava:
Celer očistíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vychladlý nakrájíme na silnější kolečka a opepříme. Na jednu stranu potřenou vejcem přitiskneme sýr a šunku a...